כתבה: יערה סעדי
שני זני בסימן החזרת עטרה ליושנה.
לכבוד חג החירות, בחרתי לשחרר את הזן המדובר ביותר בעולם מכלא המיאוס אליו הכנסתי אותו לפני לא מעט שנים. כן, מדובר בלא אחר מקברנה סוביניון. הזן שנמצא על כל מדף יין בוריאציות שונות של איכות ומחיר, ומבוקש ע״י כולם- החל מהאדם שמגיע לקנות יין כללי לשולחן החג ועד למביני היין הגדולים ביותר. הוא כל כך מוכר ונפוץ, שרק לעיתים רחוקות מאוד אבחר בכוס שלו על פני זן אחר. יש כל כך הרבה זנים מצויינים ומרתקים, איך קרה שדווקא הוא מפורסם כל כך?
תהילתו לא קרתה בן לילה בשל הורים מפורסמים, על אף שבהחלט יש לו כאלה: קברנה פרנק וסוביניון בלאן. את הכוח שלו צבר בכוחות עצמו ועל כך בלבד מגיעה לו הכרה עולמית.
אז כמה באמת אנחנו מכירים.ות את מלך הפרסום?
על אף היותו הזן הנשתל ביותר בעולם הוא צעיר יותר מהרבה זנים אחרים. עד להופעתו בחיינו מתישהו בסוף המאה ה-17 בבורדו שבצרפת, הזן הדומיננטי בגדה השמאלית היה לא אחר ממלבק (אשר עם הזמן הוגלה מצרפת ומצא בית בארגנטינה). אך בורדו, אשר עד היום נחשב לאחד מאזורי הגידול האיכותיים והמפורסמים ביותר עבור קברנה סוביניון, אינו אזור הגידול היחיד המוכר בייצור יינות איכות מהזן.
אם בכמות עסקינן, אז דווקא סין היא המדינה המובילה בתחום. אך על אף שטחים נרחבים של שתילות, השימוש בעיקר מקומי ולכן נדיר שנמצא בקבוק שכזה על המדפים. אזור גידול נוסף שמהווה שחקן רציני במערכה הוא כמובן נאפה ואלי שבקליפורניה, אשר מעניק לזן אופי אחר מאוד אך לא פחות איכותי ויוקרתי.
בכרם, הוא אחד הזנים היותר נוחים לגידול; גרגירים קטנים וחזקים בעלי קליפה עבה המגינה עליהם מרקבונות, מלאים בטאנינים עוצמתיים המאפשרים יישון לאורך זמן (לעיתים עד 30 שנה ויותר), עם חמיצות טובה וטעמים מובהקים של פירות שחורים ותבלינים. הוא צריך אקלים חם כדי להבשיל כראוי, אך גם זה לא דיל ברייקר מבחינתו והוא יודע להוציא פרי איכותי גם עם תנאים פחות מדוייקים (ע״ע האקלים בבורדו). ביקב, הוא מאפשר ליינן לשחק בין טווח רחב של סגנונות עשייה מבלי לפגוע באיכויות המובהקות שלו אך כמעט תמיד יבוא במגע עם עץ אשר מוסיף לו מורכבות ומחמיא למאפייניו הטבעיים.
פעם שמעתי אדם מפורסם בתחום אומר ׳אחרי שאתה מכין שמפנייה, קברנה סוביניון ניתן להכין עם יד אחת מאחורי הגב׳. אכן תהליך הייצור של הקברנה הוא יותר נוח, דבר שעלול להוריד מהייחוס שלו בעייני רבים, אך המגוון והאיכויות שניתן להוציא ממנו הוא אינסופי. אפילו כאשר היבול הוא במסה גבוהה, הוא יודע לשמור על עמוד שדרה חזק ומובהק ולשמור על המאפיינים הטבעיים שלו.
כמה סגנונות מובהקים ממדינות שונות:
בורדו - גדה שמאלית:
ארומות ירוקות ועשבוניות, עם טאנינים גבוהים ויכולת התיישנות ארוכה.
אזורי יין מומלצים לטעימה: Medoc, Haut-Medoc, Pessac-Leognan.
רוב היינות בבורדו יהיו בלנדים, ואני ממליצה לבחור בבקבוק בן 6 שנים ומעלה כדי לא להתקל בטאנינים מחוספסים מדי (אלא אם זו כוונתכם).
נאפה ואלי:
הסגנון הוא פירותי מובהק, עם ארומות של מעט פירות אדומים והרבה שחורים.
בעל גוף מלא ומורכב עם טאנינים בינונים עד גבוהים.
צ׳ילה:
ארומות של פירות אדומים בשלים, פירות שחורים טריים ותבלינים חמים. טאנינים גבוהים וגוף מלא ועשיר.
החלק הכי טוב הוא, שהמחיר הוא כשליש מהמחירים בבבורדו או נאפה!
אזורים מומלצים לטעימה : Maipo Valley
אוסטרליה:
ארומות פירותיות עם רמזים של מנטה ואקליפטוס, ככל הנראה בשל האקליפטוסים הנמצאים בקרבה לכרמים.
אזורים מומלצים לטעימה: Barrossa, Coonawarra
אז איך אתןם אוהבים ואוהבות את הקברנה שלכןם?
הנה הקברנה האחרון שנהנתי ממנו:
Chateau Magnol, Heat-Medoc 2016
יערה היא אשת אלכוהול עם תשוקה גדולה ליצירת תרבות בארץ. החלה את דרכה בעולם הספיריטים, בוגרת WSET Level 2 וכיום מעבירה הדרכות וויסקי ויין לצד עבודה בזכיינות של יין בעיר בבנימינה ולימודי WSET Level 3.
コメント