top of page

שֵׁנִי זָנִי - שנין בלאן

היום נתמקד בשנין בלאן, זן ורסטילי וכזה שמתאים לסביבות גידול שונות.

שנין בלאן מאופיין בטעמי תפוח ירוק, לימון, אפרסק ופירות טרופיים וכשמתיישן מתאפיין בטעמי פירות יבשים, אגוזים ודבש. הוא זן כל כך מיוחד בעיניי, בגלל שניתן לגדל אותו במקומות רבים ושונים בעולם, ובהתאם לאקלים ולאדמה – שהוא כל כך מושפע מהם – יציג לנו מופעים שונים, מיוחדים ומרהיבים שלו. גם פה בארץ. מבחינתי הוא הביטוי האולטימטיבי ל "קלאס באפס מאמץ". הוא גם אחד הזנים שמהם מייצרים יינות בוטריטיס, יינות הקינוח הנדירים.


שנין בלאן גדל במקומות רבים בעולם, אבל הוא הכי מזוהה עם עמק הלואר שבצרפת ועם דרום אפריקה. בעמק הלואר הקר יש מגוון של סגנונות ויש שונות בין תתי האזורים השונים. אחד הכפרים המפורסמים הוא Vouvray, שם אפשר למצוא אפילו בתוך הכפר גיוון סגנוני - שנין בלאן יבש, חצי יבש, חצי מתוק ומבעבע.

בדרום אפריקה, שנין בלאן הוא הזן הלבן הנטוע ביותר. שם, הוא מצוי במנעד של רמות איכות, מיינות פשוטים באזורים החמים יותר ועד יינות מורכבים, יינות מגפנים בוגרות שמייצרות יינות מרוכזים ועשירים שנוטים להיות יותר טרופיים באופיים (אננס, מלון, גויאבה ובננה).


המשותף בכל אזורי הגידול לזן זה, הוא המאפיין הבולט שלו – חמיצות גבוהה, גם בחום של דרום אפריקה ושל ישראל.

הורסטיליות שלו מאפשרת לבקבוקי שנין בלאן ללוות אותנו בהרבה רגעים – מצהריים קלילים ושמשיים, לארוחות של ממש, ועד לרגעים של שמחה מבעבעת.


השנין מיוחד בעיני מאוד, וכמה מיוחד? חברה הכי טובה שלי שגרה בוינה ביקשה שאביא לה שני יינות ישראלים. אז בחרתי שני מופעים שונים של הזן;

האחד, השנין של NANA – יין רענן עם מרקם עשיר, בעל ארומות וטעמים אגסיים ומינרליים. השני, השנין של יעקב אוריה – יין כתום חד, מאוד מינרלי ומציג ארומות וטעמים מתובלנים.


ולסיום, סיפור אישי: כשלמדתי על שנין בלאן בקורס WSET Level 2, זכור לי מאוד שהמרצה אמר לנו שבעיניו הריח האופייני לשנין בלאן הוא ריח של ליטוף שיער כבשה. עד היום אני מחכה ומצפה ללטף כבשה כדי לאשר את זה 😊






 

אופיר בסנוב היא מנהלת תחום היין וההדרכות ברביבה וסיליה.

לפרופיל המלא של אופיר לחצו כאן


 

Comments


bottom of page