top of page

שֵׁנִי זָנִי - טרמינט

סיפור האהבה בין זן הענבים טרמינט לבין משפחת שטרים (משפחתי) התחיל בשנת 1995, שנת הולדתי. המשפחה עברה לעיירה קטנה ופסטורלית - ג'נבה, לא זאת שבשוויץ, אלא במדינת ניו-יורק, ארה"ב. העיירה ממוקמת באזור אגמים מרהיבים, The Finger Lakes. זהו אזור בו הקיץ גשום, לח וחם, ובחורף קר מאוד. המשפחה מצאה את עצמה בניו-יורק לטובת לימודי הפוסט-דוקטורט של אבא שלי, דר' מיכאל שטרים, באוניברסיטת קורנל.


כאשר חברת SunWorld המתמחה בפיתוחים של ענבי מאכל חסרי זרעים ביקשה מאבא שלי להצטרף לצוות החוקרים, עזבנו את דירתנו ברחובות ועברנו לבייקרספילד קליפורניה. בשנים האלו הכרתי את עולם היין מהצד של הכרם. רק שאז, בגיל 8, לא ידעתי שיש הבדל בין ענבי מאכל לענבי היין. נהגתי להגיע עם אבא שלי לעבודה, לנסוע על הטרקטורונים בין שורות הכרמים ואפילו היו לי כמה עבודות שם. סימנתי גפנים שמוכנות לכריתה, הכנסתי נתונים ידניים למערכות אקסל ובעיקר מאוד מאוד נהניתי.


הייתה (ועדיין יש) תרבות יין חזקה בבית. נהוג לשתות יינות לאורך כל השבוע לצד מנות מגוונות. ברוב השנים אנו מכינים יין ביתי החל מדריכת ענבים ועד תסיסה וסחיטה. בכל בית שהיינו, אם במרפסת של סבא וסבתא שלי ברחובות, או בגינה שלנו בקליפורניה, תמיד הזמנו חברים ומשפחה שייקחו חלק בחגיגת הענבים והיין. אני מכירה טוב מאוד את תחושת הענבים הנמחצים בין אצבעות הרגליים ואת הריח המשגע שיצא מן המכלים בהם ערבבתי את היינות מדי יום במהלך תסיסתם. הייתי קטנה קטנה, עם כל הזרוע שלי בתוך החבית מערבבת ומצחקקת על הדגדוגים של הקליפות על ידי.


בחזרה לניו-יורק - תכנית המחקר בג'נבה שהזמינה את אבא שלי לבוא לעבוד אצלם במעבדה, היא בראשותו של פרופסור ברוס רייש. המעבדה והמחקר עוסקים (בהצלחה רבה) ביישום ושימוש באמצעים של גנטיקה מולקולרית להאצת תהליך הטיפוח של זנים חדשים, ביניהם גם ענבי יין. זנים רבים במעבדה נוצרו על ידי הכלאות וברור צאצאים והצליחו עם השנים לייצר זנים חדשים אשר מאחדים את תכונות העמידות למחלות וקפיאה חורפית של הזנים המקומיים עם איכות היין של הזנים האירופאים. עובדה נחמדה - בג'נבה פועלת תחנת המחקר החקלאי של אוניברסיטת קורנל כבר מעל 100 שנים!


טרמינט הוא מבין הזנים שטופחו באותה מעבדה מדוברת והוא הכלאה של גוורצטרמינר עם היבריד בשם 'יוהנס-סייב 23-416' (Joannes Seyve 23-416). באותם ימים ראשוניים של הזן, כאשר אבא שלי טעם אותו לראשונה במעבדה, הוא עוד היה בעל השם הסקסי - NY65.533.13.



מרבית הזנים הידועים מאירופה (כמו ריזלינג וגוורצטרמינר) מתקשים להניב בצפון ניו-יורק יבולים טובים בגלל רקבונות ממחלות וקפיאה חורפית. בפועל במזג האוויר של צפון ארצות הברית הגפנים פשוט נדבקות במחלות בקיץ, ובחורף קופאות למוות. לעומת זאת, הזנים החדשים אשר נולדו וגדלו באזור צפון ניו-יורק שורדים היטב את הקיץ הלח והחורף הקפוא הודות לתכונות עמידות למחלות ולקפיאה שירשו מן מיני הבר האמריקאיים.


אז כבר עברנו על איכויות הזן מבחינה מדעית, עמידות למחלות וקיפאון. עכשיו, מה זה אומר בעצם? העמידות של זן הטרמינט מאפשרת צורת גידול בפחות ריסוס (קל יותר עבור יקבים אורגניים). ההבשלה היא טובה עם יחסי סוכר-חומצה-ארומה, והפוריות המאוזנת שלו מאפשרת גידול נוח. מן הניסיון (הקצר יחסית) שיש לנו עם טרמינט בישראל אנו כבר רואים שהענבים מצליחים לשמור על חמיצות טובה ולהגיע להבשלה מלאה. מחקרים מראים כי הטרמינט ירש בהצלחה רבה את הרכב חומרי הארומה מן ההורה שלו, הגוורצטרמינר.


דמיינו לכן עולם יפה בו הגפנים לא קופאות וגם לא חולות במחלות. היום הזה הגיע! הזן הזה יחד עם 11 זנים היברידיים נוספים הובאו לארץ לצורכי גידול ומחקר על ידי החברה של אבא שלי, שטרימינטיקה. אנחנו מלאים סקרנות לראות את התפתחותו של הטרמינט לצד זנים מקומיים בשוק היין, בבלנדים ואולי אפילו בקינוחים.


אז הטרמינט שורד בכפור של צפון ארצות הברית, השאלה האמיתית היא איך הוא בכלל ישרוד את החום של המזרח התיכון? ביררנו מעט את הנושא ומסתבר כי החוקרים העוסקים בפיזיולוגיה ומורפולוגיה של הגפן תומכים בהשערה כי היכולת של הגפנים להתמודד עם הקפיאה בחורף נותנת להם גם יתרון אפשרי להתמודד עם יובש ומחסור במים במהלך הקיץ. ידוע למשל כי מיני עצי אורן עמידים ביותר לקפיאה חורפית וגם ליובש קיצוני בקיץ.


במשך שלוש השנים האחרונות היה לנו העונג להכין יין מסוג טרמינט במסגרת שיתוף הפעולה עם יקב שורק. היין נמכר בחנות של יקב שורק תחת הסדרה "המעבדה - יינות קצת אחרת".



אמנם כרגע הוא מיוצר בארץ בתור יין יבש, אך ישנם יקבים רבים בארצות הברית המייצרים אותו כיין חצי יבש ואפילו יינות בסגנון שמפניה, יינות קינוח מחוזקים ופורט.

כאשר מוזגים טרמינט לכוס היין - הצבע של הטרמינט צהבהב בהיר, נוטה לירקרק. מיד עולה לאף ארומטיות פרחונית נעימה המשלבת בתוכה פריחת פירות הדר ותפוח ירוק. בחיך, היין הוא פריך ופירותי עם ארומות מיוחדות של ליצ'י, משמש, קצת קלמנטינה ופירות טרופיים. גוף קל, חמיצות מעודנת ומאוזנת יחד עם אלכוהול נמוך. שלל הריחות והטעמים מתרכזים לסיומת נעימה המתפוגגת לאט.


את הטרמינט מומלץ להגיש מקורר, לצד אוכל קליל או לשתיה לבד, אבל העיקר לשתות בכיף.

 

אפי שטרים היא מוזיקאית - נגנית כלי הקשה. כשהיא לא מופיעה ברחבי הארץ והעולם, היא עובדת במנוי היין DeVine, ולומדת לתואר ראשון במוזיקה ואמנויות. בשנה האחרונה נראתה הרבה ביקב שורק, בקורס הכנת יין אדום ובקורס הכנת יין לבן.

לפרופיל המקצועי של אפי לחצו כאן.



 

Comments


bottom of page